Mantelzorg

Uw werknemer verleent mantelzorg aan een (schoon)ouder of een partner, kind, ander familielid, vriend of kennis. Uw werknemer is niet de enige: 1 op de 5 werkenden besteedt meer dan 8 uur per week aan mantelzorg (cijfers SCP 2019). En dat aantal zal nog verder toenemen door vergrijzing en langer thuis wonen.

Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Uw steun kan helpen om de combinatie tussen werk, zorg en privé te vergemakkelijken en stress en ziekteverzuim te voorkomen.

  1. 1

    Bespreek of uw werknemer minder wilt werken

    Misschien wil uw werknemer minder uren werken of een andere functie binnen uw organisatie. U kunt met een proefberekening uw medewerker laten zien wat het effect is op het netto loon, toeslagen en op de pensioenopbouw. U kunt hiervoor bijvoorbeeld de bruto-netto check gebruiken op de website van Loonwijzer, of de werkurenberekenaar (Nibud).

    Indien uw werknemer moeite heeft met rondkomen, bv. door het wegvallen van inkomen van een zieke partner, dan kunt u een budgetcoach aanbieden (op kosten van de werkgever), of verwijzen naar een vrijwilligersorganisatie die helpt met geldzaken (zie de Hulp pagina).

    Ook zijn er wettelijke verlofregelingen, waar werknemers vaak geen weet van hebben, zoals kort of langdurig zorgverlof en calamiteitenverlof.

    Het is daarom raadzaam om tijdig met uw werknemer in gesprek te gaan en te kijken naar de mogelijkheden. Lees op de mantelzorg pagina van MKB Nederland hoe andere werkgevers dit hebben aangepakt. Op de website werkenmantelzorg staan gesprekstips, cijfers en meer informatie voor werkgevers. 

  2. 2

    Verwijs naar praktische tips

    In onze checklist mantelzorg zijn een aantal praktische tips verzameld. De website Mantelzorg.nl biedt mantelzorgers veel informatie over zorg, werk en geldzaken. Zij geven ook telefonisch advies; hiervoor kan uw werknemer bellen naar 030-760 60 55. Gemeenten bieden soms ook ondersteuning aan mantelzorgers.